Etusivu : Pilotit : Tarinamatto

Tarinamatto

Tarinamatto

Voimaa taiteesta -hankkeen pilottiprojekteista kaksi toteutti hankkeen osatoteuttaja Laurea-ammattikorkeakoulun Tikkurilan yksikön sosiaalialan koulutusohjelma. Pilottiprojektien yhteistyöorganisaatioiksi valikoituivat kehitysvammaisten ryhmäkoti Ruusuhaka sekä Mehiläinen Oy:n tehostetun asumispalvelun yksikkö Kielorinne mielenterveys- ja päihdekuntoutujille Vantaalla.

Laurea Tikkurilan sosiaalialan lehtorit sekä pilotteihin erikseen rekrytoidut yhteisötaiteilijat kehittivät kummassakin yhteistyöorganisaatiossa prosessilähtöiset toimintamallit, joiden tavoitteena on yhteisön kehittäminen soveltavan taiteen keinoin. Pilottiprojekteissa syntyi kaksi palvelutuotetta: Tarinamatto ja Värähtelyä väreistä.

Ruusuhaan pilotissa kehitettiin Tarinamatto-niminen toimintamalli. Sen idea lähti suuresta punaisesta matosta työpajatilassa: matosta tehtiin näyttämö, johon astuttaessa siirryttiin tarinan maailmaan.

Tarinamatto-työpajamalli kehittää yhteisöllisyyttä draaman keinoin ottaen samalla huomioon asukkaitten henkilökohtaiset tarpeet. Työpajamalli pyrkii tukemaan hoivaorganisaation asiakkaitten kuulluksi tulemista, kykyä tehdä valintoja itse, olla osa yhteisöä, jakaa kokemuksia sekä rohkeutta ilmaista itseään. Tarkoitus on myös herkistää työntekijöitä ja omaisia näkemään yhteisö ja asukkaat uudesta näkökulmasta ja tuoda yhteisöön mielekkäitä ja uusia voimavaroja.

Tärkeää Tarinamatossa on tarinan tilan (matto) ja ryhmän tilan (maton ympärillä) erottaminen toisistaan. Matolla ollessaan ryhmäläiset elävöittävät yhteistä tarinaa kun taas maton ulkopuolella ollessaan he voivat kommentoida ja keskustella näkemästään. Näin tilanne pysyy hallinnassa ja jälkikäteen tehtävä reflektio yhdessä koetusta selkeytyy.

Lue lisää Tarinamatto-työpajamallista Voimaa taiteesta -oppaasta >>